Placinta cu afine

29 Aug

Aluat:
220 g unt
3 linguri ulei
4 linguri lapte
2 linguri zahar brun
300 g faina
1 varf de sare

Umplutura:
1 kg afine de padure
1/4 cana faina
1/2 cana zahar brun
2 linguri unt moale
1 lingura extract de vanilie

Topping:
1 galbenus + 1 lingura lapte

***

Sweetness & sexiness overflow.

Inspirata de filmul de mare angajament My Blueberry Nights (pe care trebuie sa-l vedeti cel putin pentru secventele cu inghetata care se prelinge peste afine :x, dar si pentru Jude Law + Norah Jones), am purces la a produce o placinta cu afine incredibila.

Ce imi place e ca nu iese prea dulce, afinele isi pastreaza gustul si sucurile in stare perfect delicioasa, e cremoasa si foarte usor de gatit.

Aluatul se face in felul urmator, in caz ca n-ati prins posturile anterioare.

Se incalzeste cuptorul. Intr-o cratita, se amesteca untul taiat bucati, uleiul, laptele, zaharul si sarea. Se baga la cuptorul incins 15 minute-ish, pana sfaraie. Se scoate din cuptor si se varsa faina peste el, apoi se amesteca rapid pana se incheaga.

Se aranjeaza hartie de copt in tava pentru tarta (daca nu aveti, puneti pur si simplu o gramada de faina). Transferati aluatul din cratita in tava si lasati-l sa se raceasca pana devine ok de manevrat cu mana.

Luati jumatate + inca putin din aluat, lasati restul deoparte. Intindeti prima jumatate cu degetele in tava de tarta, astfel incat sa fie (pe cat posibil) la fel de subtire peste tot, inclusiv pe marginile formei, pana sus. Uitati-va atent sa nu aiba gaurele – daca depistati, carpiti-le cu aluat de pe margine :D

Se amesteca afinele, vanilia, zaharul si untul pana se omogenizeaza si se varsa in tava.

Pe margini, se indoaie aluatul peste compozitie.

Restul de aluat se intinde cu sucitorul pe care ati pus multa faina, cu mare grija, pentru ca aproape sigur o sa se rupa / o sa crape. Daca e cazul, din nou, carpiti si asezati-l peste umplutura fara sa lasati gaurele.

Se amesteca galbenusul de ou si laptele si se intind cu o pensula  deasupra placintei.

Se baga in cuptorul incins, unde se tine la foc mediu vreo 40 – 50 minute (pana cand e crunchy aluatul).

Se scoate si se lasa la racit. Se serveste cu smantana sau inghetata de vanilie. (Prefer smantana, e mai acrisoara si accentueaza dulceata naturala a afinelor.)

PS: Placinta merge mana in mana cu piesa asta noua, careia ii astept videoclipul de vreo luna. Ah, the love ❤

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: