The Blackhouse de Peter May

5 oct.

BlackhouseCover

Tri rudan a thig gun iarraidh: a t-eagal, an t-eudach ‘s an gaol. 

(Three things that come without asking: fear, love and jealousy.)

– Gaelic proverb

 

Cea mai frumoasă carte pe care am citit-o în ultima vreme.

In care este vorba despre: poliţistul Fin (Fionnlagh) Macleod, trimis să investigheze o crimă greţoasă în Isle of Lewis în foarte Nordul Marii Britanii. Pe insula respectivă – în satul Crobost mai exact – într-o sărăcie ușor de comparat cu a satelor noastre, toată lumea știe pe toată lumea, e frig mereu, stâncile sunt negre și lovite de valuri, femeile sunt blonde, bărbaţii sunt palizi, vântul nu se oprește, casele sunt încălzite cu turbă arsă, iar toţi sunt beţivi și/sau pescari.

isle of lewis

E un cadru frumos și sălbatic, care permite personajelor să dezvolte comportamente tâmpite, ciudate și deprimante, fiindcă oricum nu prea au altceva ce să facă decât să mănânce kippers și să se îndrăgostească de aceeași femeie.

Cu ce m-a șocat cartea:

1. După mijlocul secolului trecut, acolo încă existau oameni care nu vorbeau engleză, ci doar Gaelic (galica scoţiană, bănuiesc). Care sună cam ca limbajul elfilor din Lord of the Rings.

2. In Isle of Lewis există  un ritual (real!) foarte gloomy în care 10 bărbaţi se duc timp de două săptămâni pe o stâncă neagră (Sula Sgeir) și sugrumă pui de gâște de mare, în frig și vânt și ploaie, pentru că puii sunt foarte buni și oamenii au o tradiţie de respectat. Ritualul ăsta, care se numește Guga Hunt, are și rolul de a-i face pe băieţi să intre în rândul bărbaţilor. Groaznic. Asta e insula:

sula sgeir

 

Iar înainte să mă întorc la cratiţă, aș recomanda cartea în special ălora cu o pasiune pentru orice povești despre Marea Britanie. Dacă ar fi fost publicată de un autor român, ar fi  putut trece drept o „monografie a satului”.

Serios, e scrisă foarte foarte mișto. Autorul a trăit prin Scoţia și Hebride, iar detaliile pe care le dă despre zonă sunt ca și cum aș povesti eu despre Militari, adică am văzut multe. Bummer că e numai în engleză, dar se poate comanda de aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: