Cea mai frumoasă carte de bucate*//Omletă cu creveţi și sparanghel

8 Feb

the food of spain claudia roden

*Ăsta e titlul cu care a intrat articolul despre The Food of Spain din Good Food de februarie. Așa cum poate vă imaginaţi, unul dintre cele mai grele lucruri atunci când scrii ceva – feature sau post-it pe congelator – este să îi pui un titlu. Urăsc titlurile ca pe o pungă de creveţi stricaţi în frigider. Cu cartea asta a fost ușor, totuși, pentru că este, pur și simplu, cea mai mișto carte de bucate (iar „mișto” n-aveam cum să folosesc  în revistă, colega mea de bancă este mult mai ageră decât aţi crede).

Am găsit The Food of Spain acum câteva luni, într-o dimineaţă în care mă întrebam care e sensul vieţii și mă simţeam, basically, foarte foarte tristă. Cum ar spune Coehlo, soarta a făcut ca în proximitatea mea să apară o librărie cu băncuţe, așa că m-am postat la raftul de Cooking, am văzut cartea, mi-am zis „Se copertă drăgusă”, mi-am suflat nasul și am început să citesc.

Două ore mai târziu am ieșit din librărie un om mai fericit decât Sid în Ice Ige. N-am cumpărat cartea pe loc, am comandat-o de la Books Express ulterior (pe net era mai ieftină, heh :D) și am citit-o nu ca pe o carte cu reţete, ci ca pe un roman care nu te mai lasă să dormi.

The Food of Spain are peste 500 de pagini și vreo 300 de reţete, dar cel mai important este cum Claudia Roden (food writer din anii ’60!) scrie povestea mâncării locale: care sunt diferenţele dintre regiuni, cum au influenţat evreii, musulmanii & Lumea Nouă modul tradiţional de a găti și, cel mai important, cum masa este sufletul familiilor spaniole. Pentru carte, Roden a locuit ţșpe ani la ţară în Spania, s-a plimbat dintr-o casă de ţăran în alta (greu job!) și a reprodus exact reţetele lor specifice.

E o carte cu care o să vrei să dormi în braţe, promit. Iar reţetele sunt, cum să zic eu, moreish (mulţumesc din nou pe această cale limbii române pentru sărăcie) și, în plus, mi-au lăsat impresia că au multe în comun cu  bucătăria noastră: același gust, același mod de a găti anumite ingrediente (ardei, carne tocată, ouă, cartofi, le plac chiftelele, porcul, cârnaţii).

Omleta asta cu creveţi  is featured în Good Food de februarie (acum la chioșcuri, daţi o fugă și salvaţi soarta presei, mersi). Bonus, i-am pus niște ardei iute de la mine, să fie.

Omletă cu creveţi și sparanghel

– 10 minute, 4 porţii –

omleta cu creveti si sparanghel

250g de sparanghel

4 linguri ulei de măsline

4 căţei de usturoi, decojiţi și feliaţi

250g de creveţi decorticaţi, proaspeţi sau decongelaţi

4 ouă, bătute ușor

2 linguri de pătrunjel tocat

1 linguriţă pastă de ardei iute

1 Taie sparanghelul în bucăţi de 3 cm și îndepărtează-i capetele lemnoase. Fierbe-l în apă sărată până când se înmoaie de tot, apoi scurge-l.

2 Încinge uleiul într-o tigaie nonaderentă pe foc mediu și adaugă usturoiul. Înainte ca usturoiul să se rumenească, adaugă sparanghelul. Sotează-l timp de câteva minute, pe toate părţile, apoi presară sare. Adaugă creveţii și mai prăjește totul 1-2 minute, întorcându-i de pe o parte pe cealaltă, până devin roz. Toarnă ouăle și presară pătrunjelul, asezonează, apoi mai gătește totul câteva secunde.

Acestea fiind spuse:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: