Prăjitură cu bulion, cremă de griș cu lapte și magiun

6 apr.

 

prajitura cu bulion 1

Ideea asta a pornit de la reţeta unui concurent Masterchef, despre care am înţeles că i-a făcut pe cei trei juraţi să plângă.

Acum, eu am renunţat să mă uit la Masterchef din sezonul în care Cheeky Girls se crăceau pe gresie în timpul concursului, dar nu refuz o idee care sună atât de promiţător: aluat cu bulion + cremă de griș cu lapte + magiun de prune.

Ulterior, am aflat că trăisem într-o bulă gastronomică toată viaţa. Când povesteam cuiva de reţetă, toată lumea mă compătimea: „Vaaai, tz tz, dar e celebră! Chiar nu ţi-a făcut nimeni când erai mică…”  etc. etc. etc.

Așa am descoperit că prăjitura cu bulion „Casnica” era un hit comunist, fiindcă se făcea cu ingrediente pe care chiar era posibil să le ai în cămară. Logic. Cum eu am fentat cea mai mare parte din perioada comunistă, iar ulterior nimeni nu mai avea chef să facă prăjituri care să le aducă aminte de Ceaușescu, această „Casnica” m-a sărit cu succes.

Până când m-a găsit, în paginile ziarului Adevărul, plasat într-un mod foarte subtil pe biroul meu, deschis la pagina cu reţeta. Mai jos o s-o găsiţi puţin adaptată, fiindcă nu m-au coafat cantităţile originale.

Dacă încă vă sună ciudat, să știţi că e FOARTE bună și imposibil de mâncat ca o doamnă.

 

Prăjitură cu bulion, griș cu lapte și magiun

30 de minute, plus 1 oră la frigider

PENTRU FOI

10 linguri de ulei

8 linguri de bulion

4 linguri de zahăr

500g de făină

o linguriţă bicarbonat de sodiu

o linguriţă de sare

PENTRU UMPLUTURĂ

350ml de lapte

200ml de apă

4 linguri de zahăr

100g de unt, tăiat cuburi

100g de griş

1 linguriţă extract de vanilie

un borcan magiun de prune

 

1 Pentru foi, preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea și bicarbonatul. Amestecă zahărul, bulionul și uleiul până obţii o cremă omogenă. Adaugă mixul de făină și omogenizează bine totul (eu am făcut tot procesul într-un robot de bucătărie, e mai simplu așa). O să obţii un aluat portocaliu foarte funky. Dacă ţi se pare că e prea sfărâmicios, mai adaugă puţin ulei.

2 Împarte aluatul în două bucăţi egale și întinde-le în două foi de aceleași dimensiuni. (Sfatul meu e să fie cât mai subţiri – ale mele au ieșit cam groase de la cuptor și deci, incomode la mâncat.) Tapetează o tavă mare cu hârtie de copt, pune foile pe ea  – s-ar putea să fie nevoie să faci asta în două tranșe –  și dă-le la cuptor până când sunt făcute la interior, 15-20 de minute.

3 Între timp, pregătește crema. Pune laptele, apa și zahărul la fiert într-o crăticioară și, când sunt aproape să dea în clocot, toarnă grișul în ploaie, amestecându-l încontinuu pe foc până se îngroașă. Ia cratiţa de pe foc și amestecă untul cu grișul, apoi adaugă extractul de vanilie. Lasă crema să se răcească.

4 Când s-au răcit foile și crema, întinde prima foaie, unge-o cu magiunul, adaugă crema de griș și pune deasupra cealaltă foaie. Poţi să presari zahăr pudră.* Dă-o la frigider cel puţin o oră.

* E una dintre puţinele prăjituri la care am presărat zahăr pudră, fiindcă simţeam că îi lipsește ceva. Am avut senzaţia că prăjiturile „românești” (din copilărie, semicomuniste, cum vreţi) nu sunt complete fără el.

 

Şi acum, muzică:

 

6 răspunsuri to “Prăjitură cu bulion, cremă de griș cu lapte și magiun”

  1. mazilique 6 aprilie 2014 la 9:06 PM #

    vezi ca stiu unde locuiesti. si unde lucrezi. bwahahaahaha

  2. iluminisme 7 aprilie 2014 la 12:05 PM #

    ms de reteta, eu una nu am auzit de foi de bulion pana acum 2 ani, dar probabil am mancat cand eram mica, ce stiam eu de bulion atunci 😛 oricum merita incercata, nu are ce fi rau 🙂

  3. maria 13 septembrie 2014 la 7:51 PM #

    si grisul unde este? Crema de gris nu are gris! :)))

    • Uana 14 septembrie 2014 la 11:03 AM #

      mersi de atentionare, am adaugat 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. De citit la alții | Tăieţel - 3 iunie 2014

    […] Prăjitura cu bulion de la Chicineta – nu, serios, e cu bulion! Și merg pe mâna ei. […]

Lasă un răspuns către iluminisme Anulează răspunsul